SANKARITARINAT: ESTER STÅHLBERG

NAINEN, JOKA MUUTTI KÄSITYKSEN LAPSEN ARVOSTA

Sata vuotta sitten Suomen tasavallan presidentin puoliso Ester Ståhlberg halusi muuttaa tavan, jolla Suomi huolehtii lapsistaan. Hän perusti järjestön, jonka toiminta perustui lasten ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.    

Pelastakaa Lapset -järjestön perustaja Ester Ståhlberg o.s.  Elfving (1870–1950) halusi lopettaa lapsikaupan sekä antaa köyhille ja orvoille lapsille ihmisarvon yhteiskunnallisesti valvotuin lastensuojelullisin keinoin. Hänen ajatuksensa teki läpimurron vuonna 1922, kun Koteja kodittomille lapsille -yhdistys otti satavuotisen taipaleensa ensi askelen.  

Suomen sisällissodassa noin 20 000 lasta menetti kokonaan tai osaksi huoltajansa. Ester Ståhlberg näki, että myös nämä lapset tarvitsevat rakastavan kodin, ja turvallisia aikuisia ympärilleen.  Koteja kodittomille lapsille -yhdistyksen perusajatus oli: ”jokaisen lapsen tärkein oikeus on oikeus hyvään kotiin”.

Ståhlbergin näkemykset olivat aikalaisille ennenkuulumattomia. Siitä välittämättä Ståhlberg esitti niitä lisää: ”lapsen ei kuulu olla mallilapsi, vaan vanhemman mallivanhempi”.  

“Yhteiskunnan arvot näkyvät tavassa, jolla  kaikkein hauraimmassa asemassa olevia  kohdellaan”  –Ester Ståhlberg

USKO LAPSEN IHMISARVOON 

Ståhlberg auttoi työkseen Suomen sotaorpoja aikana, jolloin köyhien perheiden ja lasten asema oli erityisen kurja. Köyhimmät lapset ja orvot pantiin kaupan. Se oli ajan tapa, eikä herättänyt sen kummoisempaa ihmetystä. 

Köyhiä ja orpoja tarjottiin varakkaimmille elätettäväksi huutokaupassa. Lapsi meni taloon, joka otti hänet kontolleen pienimmällä korvaussummalla. Kuten arvata saattaa, monien lasten kohtalona oli orjatyö.  

Huutolaislapsuuden eläneet ovat itse kertoneet kohtaloistaan. Surkeimmissa oloissa eläneet eivät saaneet edes talon laskiämpäristä etsiä itselleen syötävää. 

Ståhlberg tiesi millaista huutolaislasten todellisuus oli. Hän oli työskennellyt aikanaan Viipurissa hyvän tovin kouluhallituksen lastensuojeluosaston määräämänä sotaorpojen huoltajana. Sotaorpojen huolto oli osa köyhäinhoitoa ja Ståhlbergin silloisena tehtävä oli ollut hankkia näille lapsille todellisia sijaiskoteja sosiaalihallituksen mandaatilla.  

YHDEN NAISEN SINNIKKYYS PALKITAAN 

Yhteiskunnan asenteet saattavat olla syvään juurtuneita. Edes yhteiskunnallisesti aktiivisella maan ensimmäisellä naisella ei ollut taikasauvaa, jolla muutoksen voisi loihtia. Hänen ajatuksensa lapsen ihmisarvoisesta kohtelusta ja lapsuudesta koko ihmisyyden perustana tuntuivat olevan liiankin utopistisia.  

Koetuista tappioista huolimatta Ester Ståhlberg jatkoi taistelua kaikille lapsille kuuluvan hyvän kodin puolesta. Poliittiset kiistat kuitenkin väsyttivät. Hän oli lähes skeptinen yhteiskunnan empaattisuuden suhteen. 

Kukaan ei ole vahva aivan yksin. Ei edes Ester Ståhlberg, presidentin puoliso. Myös hän tarvitsi ympärilleen ihmisiä, jotka näkivät saman. Onneksi heitä oli, eivätkä he väistyneet vastoinkäymistenkään aikana. 

Heidän kannustamanaan Ståhlberg päätti lopulta uhmallaankin tavata yhden oman aikansa vaikutusvaltaisimmista ja merkittävimmistä virkamiehistä, rovasti, suojelukasvatuksen tarkastaja, kouluneuvos, sosiaaliministeriön lastensuojelun tarkastaja Juho Tunkelon. 

Ståhlberg sai audienssin. Hän puhui. Hän nosti esiin näkökulman orpojen ja köyhien lapsien syyttömyydestä osaansa. Hän puhui yhteiskunnan arvoista, siitä, miten ne näkyvät tavassa, jolla kaikkein hauraimmassa asemassa olevia kohdellaan. Tunkelo kuunteli. Oli pitkään vaiti. Sitten hän huudahti:  

”Järjestönne rakenne on innovatiivinen! Ja koska  tämä hanke on kaikkien kansankerrosten kannattama, on tällä hankkeella suuremmat edellytykset kuin tuolla toisella.”  

Näin perustettiin 4.2.1922 Koteja Kodittomille Lapsille -järjestö auttamaan Suomen sisällissodassa kärsineitä lapsia. Vuonna 1945 järjestön nimeksi muutettiin Pelastakaa Lapset ry – Rädda Barnen rf.  

SATA VUOTTA LASTEN PUOLELLA 

Ståhlbergin perinne lasten oikeuksien sinnikkäänä puolustajana ja kansan tuen saaneen järjestön perustajana elää yhä vahvasti.  

Sadan vuoden ajan Pelastakaa Lapset ry on toiminut kansalaisjärjestönä, jossa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen. Lukemattomien lasten elämää ja yhteiskunnan rakenteita on muutettu lapsille paremmaksi niin Suomessa kuin maailmalla ihmisten aktiivisuuden ansiosta.  

”Ester Ståhlbergin viisaus kiteytyy  siinä, ettei hän kyennyt näkemään  lapsuudessa mitään poliittista. Hän näki  lapsuuden aikaa, jossa ihmisentaimesta on aina pidettävä huolta.”