Kuopion Pelastakaa Lapset ry on saanut kunniaa

Vuosi 2022 ja nelivuotiskauteni Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtajana alkaa olla lopuillaan. Nyt aika tarkastella mennyttä ja yhdistyksemme tilaa tällä hetkellä.

Kun vuonna 2019 tulin valituksi yhdistyksemme puheenjohtajaksi, en arvannutkaan, miten aikaa vievää ja moninaista tehtävä on. Onneksi olen ollut eläkkeellä. Ei ole päässyt vierivä kivi sammaloitumaan. Vuosien aikana oli päiviä, jolloin saattoi jopa välillä unohtaa yhdistyksen asiat. Sitten oli niitäkin päiviä, jolloin yhdistyksen asioita tuli mietittyä myös öisin. Mutta kyllä kaikki kannatti.

Puheenjohtajana aloittaessani asetimme yhdistykselle ja minä itselleni tavoitteita, jotka toivoin yhdistyksenä saavuttavamme:

 • Kuopion Pelastakaa Lapset on aina toiminut kaikkein heikoimmissa olosuhteissa elävien lasten hyvinvoinnin tukemiseksi. Tämä tavoite on jatkunut ja jatkuu edelleen. Olemme neljän vuoden aikana saaneet paljon yritys- ja yhteisöavustuksia eri tahoilta, joiden avulla olemme voineet tukea Eväitä Elämälle- ohjelman mukaisesti vähävaraisten lasten harrastustoimintaa ja toisen asteen oppimateriaalikulujen hankintaa.
 • Korona-aikana olemme saaneet lahjoituksia ruokalahjakortteihin sekä keskustoimistolta että eri yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä. Olemme tukeneet satoja kuopiolaisia lapsiperheitä ja paria tuhatta lasta.
 • Tavoitteena oli vaikuttaa siihen, että lapsen etu, oikeudet ja osallisuus otetaan huomioon Kuopion kaupungin sekä lähikuntien pääksenteossa. Olemme aktiivisesti vaatineet lapsivaikutusten arvioinnin ottamista käyttöön aina, kun tehdään lapsia koskevia päätöksiä. Pientä valoa tunnelin päässä alkaa näkyä.
 • Ajatuksena oli, että yhdistyksemme on tunnettu, haluttu ja luotettava yhteistyökumppani:

-Tunnettuutta olemme saaneet mm. julkaisemalla lehtikirjoituksia kulloinkin ajankohtaisista lapsiin liittyvistä asioista ja olemma muutoin aktiivisesti esillä.

-Yhdistyksemme on saanut lukuisia yhteistyöpyyntöjä erilaisiin tapahtumiin, tempauksiin, projekteihin ja hankkeisiin.

-Yhdistyksemme koetaan luotettavana yhteistyökumppanina. Olemme joka vuosi olleet aktiivisina järjestäjinä, yhdessä toisten yhdistysten kanssa, Lapsen oikeuksien päivän tapahtmaa. Kahtena viimeisenä vuotena tapahtuma on pidetty Kuopion Museolla.

Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n vapaaehtoiset saivat suuren kunnianosoituksen 2.12.2022. Vapaehtoisten päivän juhlassa yhdistyksemme sai Kuopiossa ensimmäistä kertaa myönnettävän kunniakirjan VUODEN VAPAAEHTOISTEOSTA. Teoksi katsottiin Suuret Lasten Synttärit, jotka järjestimme kauppakeskus Matkuksessa 20.8.2022. Äänestäneistä 70% kannatti tuota tapahtumaa.

Hyvä meidän vapaaehtoiset!

Tällä hetkellä yhdistyksessämme on jäseniä 110. Yhdistyksemme syyskokous pidettiin 21.11.2022, Siellä esiteltiin ja päätettiin vuoden 2023 toiminta- ja taloussuunnitelma. Yhdistyksen talous on hyvässä kunnossa ja toimintamme jatkuu aktiivisena. Valitsimme yhdistyksellemme uudeksi puheenjohtajaksi Liisa Törnin ja hallitukseen tuli kaksi uutta varajäsentä. Hallituksen varsinaisina jäseninä jatkavat Ellä Värri, Kaija Junnilainen, Pirjo-Leena Kinanen-Nimmrichter, Riitta Murtorinne ja Satu Soininen. Varajäseninä aloittavat Tiina Arppe ja Christian Nimmrichter. Onnea uudelle puheenjohtajalla ja hallitukselle. Ensi vuosi on yhdistyksemme 100 vuotisjuhlavuosi ja tarkoiuksena on julkaista yhdistyksemme historiikki.

Syyskokouksen alussa myönsimme nyt neljättä kertaa Vuoden Lapsellinen Teko-diplomin. Tällä kertaa se annettiin Kauppakeskus Matkuksen toimitusjohtaja Minna Karppiselle ja hänen työryhmälleen. Minna Karppinen mahdollisti Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n Suuret Lasten Synttärit tapahtuman järjestämisen kauppakeskus Matkuksessa. Muutoinkin Matkus on jo vuosia ottanut huomioon toiminnassa lapset järjestämälle heille leikkipuiston ukotiloihin ja sisätiloihin lapsille suunnaton leikkipaikan.

Syyskokouksen lopuksi kansanedustaja Marko Kilpi piti herättelevän esityksen huumeiden käytöstä Kuopiossa ja Pohjois-Savossa. Huumeet ovat tulleet jäädäkseen ja on hyvin epätodennäköistä, että voimme saada käyttöä vähenemään. Jopa alle 10-vuotiaat lapset saattavat muodostaa kannabis-rinkejä ja poltella julkisesti. Marko Kilpi kertoi, että aiemmin lapset menivät piiloon, mutta nyt polttavat ”pilveä” häpeilemättä. Kuka tahansa voi netin välityksellä tilata itselleen huumelähetyksen suoraan kotiovelle. Marko Kilven sanoma oli se, että kaikkien aikuisten tulee olla kiinnostuneita, miten lapset voivat. Jokaisen vanhemman tulee tietää, missä oma lapsi liikkuu ja mitä vapaa-aikanaan tekee. Kännyköiden käytön seuranta kuuluu vanhemman vastuuseen. Meillä kaikilla on vastuu lapsistamme.

Näihin sanoihin on hyvä lopettaa puheenjohtajana ja kiittaa kaikkia teitä jäseniä antamastanne tuesta yhdistyksellemme. Toivotan kaikille teille rauhaisaa joulunaikaa, onnea vuoteen 2023 ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen.

KIITOS!

Kuopiossa 13.12.2022

Eeva Heinonen
puheenjohtaja vuosina 2019-2022

 

Liittovaltuuston kokous Helsingissä 30.9.2022

Pelastakaa Lasten liittovaltuusto kokoontui syyskokoukseensa Helsingissä 30.9.2022. Kokoukseen oli mahdollisuus osallistua joko paikan päällä tai etäyhteydellä. Paikan pälle saapui ainoastaan viisi valtuutettua, mutta etäyhteydellä mukana oli 17 valtuutettua. Paikalla oli myös toimiston henkilökuntaa.

Esityslistalla olivat mm. vuoden 2023 toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen ja liittohallitukseen uusien jäsenten valitseminen.

Toimintasuunnitelma noudattelee pitkälti aiempien vuosien suunnitelmia. Nyt halutaan korostaa entistä enemmän lapsen osallisuutta ja osallistumista toimintaamme ja lapsen mielipiteiden kuulemista suunnitellessamme toimintaamme alueilla.

Järjestön talous on hyvällä mallilla ja meillä on erittäin taitava talousjohtaja Eija Herttuainen. Hän osaa selittää talousarvion ja tilinpäätöksen niin ymmärrettävästi, että vähemmänkin talousasioihin perehtynyt ymmärtää, mistä on puhe. Hänen perusteellisia esityksiään on ilo seurata ja häneltä rohkenee kysyä, jos ei jotain ymmärrä tai jokin on epäselvää. Kiitos Eijalle!

Liiton pitkäaikainen puheenjohtaja Juhani Pekkala jättää tehtävänsä vuoden 2023 alussa, sillä hänelle on täyttynyt määräaika, kahdeksan vuotta, liiton hallituksessa. Toinen pitkäaikainen jäsen, varapuheenjohtaja Julia Korkman jättää paikkansa. Julia on ollut myös täydet kahdeksan vuotta hallituksessa. Heidän kanssaan on ollut ilo työskennellä sekä hallituksessa että liiton vaalivaliokunnassa. Kiitos heille molemmille. Petri Matero ja Merja Pulliainen eivät ole myöskään enää käytettävissä vuoden 2023 alusta alkaen.

Pelastakaa Lasten uudeksi puheenjohtajaksi vuoden 2023 alusta valittiin KTM Salla Vainio. Hän on hallitusammattilainen ja kansainvälistä kokemusta omaava. Muita uusia jäseniä ovat KTM Kirsi Jerkku, YTM Rilli Lappalainen ja VTT Tiina Lehto Lunden. Paljon talousosaamista.

Alueyhdystyksillä on vuoron perään mahdolisuus saada oma jäsen liittohallitukseen kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Itä- Suomen vuoro tuli nyt Länsi-Suomen jälkeen. Itä-Suomesta valittiin liittohallittukseen vuosiksi 2023-2023 yhdistyksemme nykyinen puheenjohtaja allekirjoittanut, VTM Eeva Heinonen.

Olen toiminut Pelastakaa Lasten hallituksen jäsenenä kerran aiemminkin vuosina 2017-2018. Koin silloin työni liiton hallituksessa mielenkiintoisena ja innostavana. Koska Itä- Suomesta ei ollut tunkua tuolle paikalle, olin mielelläni käytettävissä.

Olen jättämässä tämän vuoden 2022 lopussa Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtajan tehtävät ja hallituksen. Näin minulla jää aikaa käydä liiton hallituksen kokouksissa Helsingissä keskimäärin seitsemän kertaa vuodessa. Liittovaltuuston jäsenenä koen kovin hyödylliseksi olla myös liiton hallituksessa.

Koska minulla on useiden vuosien ajalta kokemusta erilaisisssa hallituksissa työskntelystä, uskon hyvin selviytyväni myös tästä tehtävästä. Vaativimpia tehtäviä olivat vuosia sitten ammattijärjestöni Sosiaalityöntekijöin liiton ja myöhemmin Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian hallituksessa sekä Kuopion Kaupunginhallituksessa.

Tässä vaiheessa kaikille tiedoksi, että Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n vuosikokous pidetään maanantaina 21.11.2022 klo 17 alkaen Kuopion perheentalolla, Lapinlinnankatu 14. Kokouksen alussa luovutetaan nyt neljännen kerran vuoden Lapsellinen teko-diplomi. Kokouksessa hyväksytään vuoden 2023 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Lisäksi valitaan uusi puheenjohtaja ja jäsenet erovuoroistan tilalle.

Syyskokouksen jälkeen klo 18.30 tulee kansanedustaja Marko Kilpi pitämään esityksen aiheesta ” Lasten ja nuorten huumausaineiden käyttö Kuopiossa ja Pohjois-Savossa; vinkeejä tunnistamiseen ja kohtaamiseen”. Perheentalolle mahtuu istumaan 50 ihmistä, joten syyskokoukseen mukaan tulemalla varmistat paikkasi. Nähdän kokouksessa!

Terveisin Eeva Heinonen

 

Kuopion Pelastakaa Lapset ry juhli 100 vuotiasta Pelastakaa Lasta

Lauantaina 20.8.2022 Kuopion Pelastakaa Lapset ry juhli 100 vuotiasta Pelastakaa Lasta. Yli 50 alueyhdistysessä ympäri Suomen järjestettiin sama päivänä vastaavat juhlat. Suuret lasten synttärit olivat vapaaehtoisten suuri voimain ponnistus.

Pelastakaa Lasten 100 vuotisen historian ytimessä on aina ollut lapsi. Siksi juhlavuoden tapahtuma järjestettiin lapsille. Samalla halusimme kiittää myös niitä lasten sankareita, jotka ovat kulkeneet lasten rinnalla, puolustaen lasten oikeuksia.

Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n vapaaehtoiset yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa järjestivät Suuret Lasten Synttärit kauppakeskus Matkuksessa. Juhlien ohjelma ja tarjoilu oli suunniteltu lasten toiveita kuunnellen. Kysyimme toiveita noin 150 lapselta, esikoululaisilta, koululaisilta ja seurakunnan lapsikerholaisilta. Lapset ilmaisivat toiveensa piirroksin ja kirjoituksin. Heidän piirustuksiaan/ kirjoituksiaan laitettiin esille Matkuksen Mielitilaan juhlapäivänä.

Yhteistyökumppaneiksi juhlia toteuttamaan saimme suuren joukon vapaaehtoisia jäseniämme ja heidän lisäkseen Kauppakeskus Matkuksen, Humak-ammattikorkeakoulun, Ikean, Kallaveden seurakunnan lapsityön, Karvakaverit, Kuopion Palolaitoksen, Kuopion Poliisin, Kupsin Juniorit ja Steelersin.

Kuopion Suurilla Lasten Synttäreillä lapsilla oli mahdollisuus osallistua 7 erilaiseen toimintapisteiseen. Jokaiselta toimintapisteelta lapsi sai juhlapassiinsa tarran. Neljän tarraa kerättyään hänellä oli mahdollisuus käydä syömässä Ikean bistrossa hot dog ja pehmisjäätelö.

Toimintapisteitä järjestivät Kuopion Poliisi ja Palolaitos, Kups Juniorit, Steelersit, Kepparitytöt, Kallaveden srk:n lapsityö helmienteko- ja kasvomaalauspisteineen. Lisäksi lapset saattoivat silitellä karvkavereita sekä hyppiä pomppulinnassa. Tarvittaessa lapset saivat apua viittomakielellä.

Lapsia paikalla oli tuhansia, mutta kaikki eivät kiertäneet toimintapisteillä eivätkä keränneet tarroja. Poliisi arvioi, että heidän toimintapisteellään kävi ainakin 1500 lasta. Olimme varautuneet tarjoamaan hod dogit ja pehmikset 1000 lapselle, mutta syöjiä oli vaille 400. Monelle lapselle riitti ilmaiset karkit ja hattarat.

Näin suurien juhlien järjestäminen vaati kaikilta mukana olleilta paljon aikaa ja voimia. Aloitettiinhan suunnittelu yhteistuumin jo maaliskuussa 2022. Se kannatti, sillä kaikki sujui hyvin ja jokainen mukana ollut tiesi tehtävänsä ja hoiti sen mitä parhaiten. Jälleen kerran saattoi todeta, että vanha sanonta ”Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty” piti paikkansa.

Vuonna 2023 Kuopion Pelastakaa Lapset ry täyttää 100 vuotta. Yhdistyksemme on vanhin alueyhdistys parin muun yhdistyksen ohella. Suunnitelmissa on, että syyskokouksessa 11/ 2023 julkaistaan Kuopion Pelastkaa Lapset ry:n historiikki. Suunnitelmat ovat vielä vaiheessa. Kirjoittaja on kyllä jo löytynyt. Jäädään odottamaan.

SUURI KIITOS KAIKILLE SUURTEN LASTEN SYNTTÄREIDEN JÄRJESTÄJILLE JA MUKANA OLLEILLE. Yhteistyöllä onnistuimme ja onnistumme!

Eeva Heinonen
puheenjohtaja
Kuopion Pelastakaa Lapset ry

 

LIITTOKOKOUS 23.-24.4.2022

Liittokokous oli tänä vuonna perinteisesti kaksipäiväinen ja se vietettiin Original Sokos Hotel Vantaalla, Tikkurilassa.

23.4.2022 ohjelmassa oli Pelastakaa Lasten digitaalisen historiikin esittely, Petri Rajaniemen esitys ”Tällaisessa Maailmassa” sekä Pelastakaa Lasten vuosien 2023-2024 strategian esittely.

Kokouspäivän jälkeen alueille jäi aikaa keskustella varsinaisessa liittokokouksessa käsiteltäväksi tuleva liittovaltuuston puheenjohtajan sekä jäsenten/ varajäsenten valinta liittovaltuustoon vuosiksi 2023-2024.

Illalla saimme nauttia maittavan illallisen sekä kuulla Mikael Konttisen streamatun musiikkiesityksen 100 vuoden ajan suosituista, kutakin vuosikymmnetä edustavista kappaleista.

Pelastakaa Lasten digitaalisen historiikin on tehnyt Tapio Ollikainen. Historiikki on taidokkaasti ja mielenkiintoisella tavalla tehty. Perinteisen paperiversion sijaan Pelastakaa Lapset päätti toteuttaa historiikin digitaalisena versiona. Se on luettavissa osoitteessa historiikki.pelastakaalapset.fi. Tapio Ollikainen on koonnut historiikkiin kullekkin vuosikymmennelle Pelastakaa Lasten kannalta merkittäviä henkilöitä ja tapahtumia. Näiden henkilöiden taustaa ja tapahtumia pääsee lukemaan klikkaamalla kustakin henkilöstä ja tapahtumasta laajemmin kertovaa kohtaa.

Petri Rajaniemen esitys ” Tällaisessa Maailmassa” oli erittäin vaikuttava, koskettava ja tunteita herättä. Tätä kaikkea kuvaa hyvin se, että esityksen jälkeen lähes jokainen kuulija pyyhki kyyneleitä silmistään. Petri Rajaniemi käyttää itsestään titteliä ”nykyisyysselvittäjä”. Esityksessään hän elävästi, tehokeinoja käyttäen nosti esille sen, miten vaikea nykyaikana on olla varma mistään. Yhtä ainutta totuutta ei ole ja erilaiset totuudet ovat keskenään usein ristiriidassa. Sillä on taipumus herättää vihaa. Surullista on se, että ihmiset ovat erkaantuneet toisistaan, henkilökohtaiset kontaktit on korvattu digikontakteilla. Ihmiset eivät ole kiinni toinen toisissaan kuten ”nippu-uitossa”. Nyt on aika, jolloin tukit kelluvat erllään toisistaan ja ovat enemmän tai vähemmän kaukana ja tietämättömiä toisistaan. On tapahtunut ”vallattomien vallankumous”. Ei välttämättä muisteta, että valta vaatii myös vastuuta. Huono käytös on yhä enemmän vallankäyttöä. Taustalla on usein pelko ja suru. Pelko siitä, mitä minulle tapahtuu, mitä on tapahtunut. Suru siitä, mitä minulle on tapahtunut ja tapahtuu, Tällaisessa maailmassa tarvitaan LUOTTAMUSTA. Luottamus on edellytys sille, että meillä säilyisi toive/ aate paremmasta maailmasta ja lapsuudesta kriisien keskellä

Muutos ei ole joko tai vaan sekä että!

Stragiasta käytiin yleikeskustelu ensimmäisenä päivänä ja lopullisesti strategia hyväksyttiin pienin muutoksin 24.4. Pelastakaa Lasten strategia vuosille 2023-2024 on poikkeukselliseti vain kahdelle vuodelle. Syynä siihen on se, että Suomen Pelastakaa Lasten strategia-aikataulu on eri tahdissa kuin kansaivälisen Pelastakaa Lasten. Seuraava liittokokous pidetään poikkeuksellisesti jo kahden vuoden kuluttua ja silloin siirrytään takaisin kolmivuotiseen strategiaan. Myös silloin liittokouksten väli tulee takaisiin kolmeksi vuodeksi.

Iltajuhlassa esitettiin Mikael Konttisen striimattu musiikkiesitys, jossa hän lauloi eri vuosikymmenille tyypillisiä, suosittuja ja listojen ykkösenä pitkään olleita lauluja. Esitys alkoi 1920-luvusta ja päättyi 2020-lukuun. 1920-luvulta Konttinen esitti ikivihreäksi tulleen ”Kulkurin valssin”. Muita tunnettuja sävelmiä mieleeni jäivät ja muistoja herättivät ” Romanssi eli Sua vain yli kaiken mä rakastan” 1940-luvulta. Varsinaisesti yleisö räjähti, kun Konttinen esitti Beatlesien ”All my loving”- kappaleen 1960-luvulta. Loppuihin kappaleisiin yleisö sitten yhtyikin ja lopuksi lauloimme kaikki yhdessä ”Sankarit” eli ”Me oomme sankareita kaikki ihan jokainen”.

24.4.2022. Pelastakaa Lasten hallituksen puheenjohtaja Juhani Pekkala avasi liittokokouksen Avauspuheessaan hän muitutti siitä, miten Pelastakaa Lapset on ollut edelläkävijä lastensuojelun historiassa. Pelastakaa Lapsista on tullut verkkoasiantuntija mm lasten hyväksikäyttöön liittyvien verkkosivujen esille nostajana ja avun ja tuen antajana. Juhani Pekkala kosrosti sitä, että meillä on iso perintö vaalittavana niin henkisesti kuin taloudellisesti. Juhani Pekkalan hallituksen puheenjohtajuus päätty tämän vuoden lopussa ja syysvaltuusto valitseekin uuden puheenjohtajan, jolle jää isot saappaat täytettäväksi. Juhani Pekkala on ollut hieno johtaja, lämminhenkinen, osaava, hyvät vuorovaiktustaidot omaava ja jäsenet huomioon ottava.

Pääsihteerimme Hanna Markkula-Kivisilta esitti kokousväelle konkreettisiä lukuja budjetista ja lapsista, jotka ovat saaneet Pelastakaa Lasten apua: Pelastakaa Lasten budejtti on tällä hetkellä vähän alle 50 Meuroa. Vuonna 2021 Pelastakaa Lapset on auttanut Suomessa 53.500 lasta, kansainvälisesti 43 miljoona lasta suoraan ja välillisesti 140 miljoonaa lasta. Suomessa Eväitä Eämälle- ohjelman kautta vuonna 2021 tukea on saanut 10800 lasta, ruoka-apua 8600 lasta. Verkkoyhteydellä on tavoitettu 16000 lasta ja perheentaloilla on kohdattu 26300 lasta. Huimia lukuja!

Kunniapuheenjohtaja, presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio toi liittokokousväelle tervehdyksen ja kiitokset vapaaehtoisten tekemästä työstä 100 vuoden aikana.

Liittokokouksen puheenjohtajaksi valittiin Päivi Korolainen Iisalmesta. Päivi johti kokousta ammattitaidolla. Onhan Päivi ollut aikoinaan Pelastakaa Liittovaltuuston puheenjohtaja.

Kokouksen alkuun liittokokous kutsui kunniajäseneksi pitkäaikaisen Pelastakaa Lasten lääkärin, lastenpsykiatri Jari Sinkkosen. Sinkkonen on toiminyt Pelastakaa Lasten lääkärinä vuosina 1997-2015. Jari Sinkkonen nosti kiitospuheessaan esille ns semaattisen ( kielellisen) ongelman lastensuojelun ja kliinisen lääketieteen välillä. Erilainen kieli samasta asiasta aiheuttaa hänen mukaan ymmärryksen ja yhteistyön vaikeutta. Pitkäaikaisena lastensuojelun sosiaalityöntekijänä voin allekirjoittaa hänen huomionsa.

Liittokokous päätti, että seuraava liittokokous kutsutaan koolle jo kahden vuoden kuluttua, jotta päästään samaan rytmiin kansainvälisen Pelastakaa lasten kanssa. Samoin päätettiin, että liiton strategia tehdään poikkeuksellisesti kahdeksi vuodeksi eli vuosille 2023-2024. Strategiasta käytiin yleiskeskustelu edellisenä päivänä, joten nyt se hyväksyttiin pienin muutosehdotuksin, jotka edellisenä päivänä oli tehty.

Yksi liittokokouksen tärkeimmistä asioista oli liittovaltuuston puheenjohtajan valinta. Kolme vuotta sitten valitty Saara Kujanpää oli kieltäytynyt jatkamasta ja uusi tuli valita hänen tilalleen. Yksimielisellä päätöksellä uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Hilkka Pöyliö Tampereen yhdistyksestä. Hilkka on pitkäaikainen liittovaltuuston jäsen ja pelalainen. Hänellä on varmasti taito johtaa liittovaltuustoa. Onnea Hilkalle!

Suraavaksi valittiin liittovaltuuston jäsenet kuhunkin alueyhdstykseen. Itä- Suomen alueelle oli tarjolla neljä varsinaista paikkaa ja neljä varapaikkaa. Kuopion Pelastakaa Lapset ry esitti varsinaiseksi jäseneksi Eeva Heinosen ja hänen varakseen Kaija Junnilaisen. Molemmat valittiin. Alueyhdistysten jäsenten lisäksi liittovaltuustoon valittiin myös kolme muuta varsinaista ja varajäsentä. Kuopion yhdistyksestä pääsi varsinaiseksi jäseneksi sihteerimme Piro-Leena Kinanen-Nimmrichter. Hienoa, että meillä on liittovaltuustossa kolme edustajaa.

Lopuksi liittovaltuusto antoi julkilausuman, jonka alustavan version Hanna Markkula-Kivisiltä esitti kokousväelle. Se todettiin aivan liian pitkäksi ja se toivottiin lyhennettävän sekä ottavan kantaa asioihin vaativammalla tavalla. Liiton toimistossa stilisoidaan kirjoitus ja sitten lähetetään medialle.

Oli ilo ja kunnia olla mukana liittokokouksessa ja nauttia sen antamasta hengen ja ruumiin ravinnosta.

Liittokokousterveisin ja kaikkia teitä jäseniä kiittäen

Eeva Heinonen
puheenjohtaja
Kuopion Pelastakaa Lapset ry

 

Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n kuulumisia 7.9.2021

Kevät 2021 sujui koronarajoitusten sallimissa rajoissa. Monet suunnitellut tapahtumat, kuten myyjäiset ja lapsille suunnatut tilaisuudet jouduttiin perumaan korona-rajotteiden vuoksi.

Kevään aikana jatkoimme ruokalahjakorttien jakoa vähävaraisille lapsiperheille diakoniatyön avulla. Kevään ja syksyn Eväitä Elämälle haussa tuimme useita kymmeniä lapsia harrastustuen muodossa ja nyt syksyllä myös oppimateriaaliavustuksella. Saimme painosta kauniin esitteemme, jota olemme satunnaisesti jakaneet yhteistyökumppaneille ja kuntalaisille.

Hallituksemme kokoontui keskimäärin kerran kuukaudessa, kesällä pidimme parin kuukauden tauon. Kokoukset olivat pääasiallisesti tietokonevälitteisiä Teams-kokouksia.

Olemme olleet koronasta huolimatta mukana monissa työryhmissä ja hankkeissa. Ilona-työryhmä ja Maakunnallinen lapsiasiainverkosto sekä Järjestöneuvosto ja sen alainen SOTE-työryhmä ovat kokoontuneet säännöllisesti , Teams-välitteisesti.

Kuopion Pelastakaa Lapsilta on ollut Ilona-työryhmässä mukana Mervi Hakkarainen, Liisa Törn ja allekirjoittanut. Maakunnallisessa lapsiasiainverkostossa ovat olleet Liisa Törn ja allekirjoittanut. Järjestäneuvostossa allekirjoittanut on ollut varajäsenenä säännöllisesti. Sote- ryhmässä jäsenenä on ollut allekirjoittanut.

Aktiivisesti olemme olleet mukana myös kolmessa hankkeessa: Kuopion seurakuntayhtymän ApuVa-hankkeen jatkohankkeen suunnittelussa, Päihdevideon ( AnnaLouise) valmistelun suunnittelussa ja Vanhemmuuden tuki-hankkeessa. ApuVa-jatkohankkeen suunnittelussa edustajana on ollut allekirjoittanut kuten myös Päihdevideon hankeryhmässä yhdessä Kaija Junnilaisen kanssa. Kaikki nämä kokoukset on pidetty Teams-välitteisesti.

Vanhemmuuden tuki- hankkeessa mukana ovat olleet Sirpa Halonen, Kaija Junnilainen, Liisa Törn Tiina Vepsä-Höytö ja allekirjoittanut.

Itä-Suomen aluetoimisto sai hankerahaa vanhemmuuden tukemiseen tarkoitettuun toimintaan vuoden 2020 yhteisvastuukeräyksestä. Hankevastaavana on toiminut Piia Toroskainen Itä- Suomen aluetoimistosta. Tämän hankkeen tiimoilta olemme olleet mukana suunnittelemassa Kuopion Yhdistyksen toimintaa yhdessä Piian ja muiden Itä-Suomen alueyhdistysten kanssa. Seuraava yhteinen Teams-tapaaminen meillä on Imatran seudun, Iisalmen ja Joensuun yhdistysten kanssa lauantaina 11.9.2021.

Vaikka korona onkin estänyt meitä pitämästä myyjäisiä ja lasten tapahtumia, ei se ole estänyt meidän toimintaa. Henkilökohtaisia tapaamisia kovasti odotellaan eri työryhmissä ja hankkeissa. Nyt näyttäisi jo valoisammalta, sillä monella meistä on jo kaksi koronarokotusta saatuna ja tapaamisetkin alkavat onnistua. Rukkasryhmäkin on jatkanut toimintaansa ja kokoontumisia.

Pelastakaa Lasten liittovaltuusto on 24.9.2021 ja allekirjoittanut osallistuu siihen valtuuston varsinaisena jäsenenä. Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n vuosikokous pidetään 16.11.2021 Perheentalolla, Lapinlinnankatu 14. Toivomme runsasta osanottoa. Meillä on vuorossa hallituksen jäsenten valinta erovuoroisten tilalle. Kannattaa tulla kuulemaan ja näkemään myös, kuka tänä vuonna saa Lapsellinen teko diblomin.

Hyvän ja aurinkoisen syksyn toivotuksin

Eeva Heinonen
puheenjohtaja
Kuopion Pelastakaa Lapset ry

 

Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n kuulumisia 15.2.2021

Mennyt vuosi 2020 oli meille kaikille hyvin poikkeuksellinen ja osittain varmasti myös raskas. Jouduimme toimimaan olosuhteissa, joita emme aiemmin ole tarvinneet kokea.

Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n jäsenten yhteistä jäseniltaa ei voitu pitää, koska korona-pandemia asetti meille rajoituksia tapaamisiin. Yhdistyksen hallituksen kokouksista suurin osa pidettiin nettivälitteisesti. Kevätkokous jouduttiin siirtämään syksyyn ja syyskokous päätettiin järjestää nettivälitteisesti. Toki tarjosimme myös mahdollisuuden osallistua henkilökohtaisesti kokoukseen, joka poikkeuksellisesti pidettiin Hotelli Atlas Scandicin riittävän suuressa kokoustilassa. Yhdistyksemme säännöt määräävät, että halukkaille tulee järjestää tilaisuus osallistua kokoukseen paikan päällä ja lisäksi voi järjestää myös nettivälitteisesti.

Meidän aktiivinen Rukkasryhmämme järjesti viime vuoden aikana vain muutamat myyjäiset Puijonlaakson ostoskeskuksella. Normaalisti olemme järjestäneet pienempien myyjäisten lisäksi kaksi kertaa vuodessa isommat myyjäiset Kysin ala-aulassa ja adventtina Tuomiokirkon mäellä. Nyt nämä tilaisuudet jäivät pitämättä kuten myös Lapsen oikeuksien päivän jokavuotinen tapahtuma lapsiperheille. Eväitä Elämälle ohjelman puitteissa tuimme 101 lasta harrastus- tai oppimateriaalikuluissa. Lisäksi jaoimme ev.lut seurakuntien diakoniatyön kautta 70 euron ruokalahjakortteja 366 kappaletta 348 perheelle, joissa oli lapsia yhteensä 720. Tämän lisäksi jaoimme lahjoituksena saamamme 50 euron ruokalahjakortit 40 perheelle jouluavustuksena.

Vaikka moni aiemmin tekemämme asia jäi koronan vuoksi vuonna 2020 toteutumatta, olemme kuitenkin toimineet aktiivisesti. Hallitus kokoontui kaikkiaan seitsemän kertaa. Olimme ja olemme mukana monissa yhteistyöverkostoissa, jotka kokoontuivat nettiyhteyksillä. Syyskokouksessa saimme hallitukseemme kaksi uutta jäsentä Riitta Murtorinteen ja Satu Soinisen. Entisinä jäseninä jatkavat Maija Huttunen, Kaija Junnilainen, Johanna Manne, Liisa Törn ja Ella Värri. Allekirjoittanut valittiin jatkamaan puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta.

Hallitus mietti viime vuonna keskustoimiston toivomuksesta yhdistyksemme arvoja valtakunnallisen Pelastakaa Lapset arvojen pohjalta. Pelastakaa Lasten arvot on määritelty pari vuotta sitten ja ne ovat : vastuullisuus, määrätietoisuus, kumppanuus, luovuus ja tinkimättömyys. Olemme hallituksessa miettineet, mitä nämä tarkoittavat Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n toiminnassa. Voitte lukea tuotoksemme tämän kirjoituksen lopussa.

Vuoden 2020 lopussa pohdimme myös yhdistyksemme toimintaa SWOT-analyysin avulla. Siinä ajatuksena oli listata asioita, jotka yhdistyksessä on vahvuuksia, kehittämistarpeita, uhkia ja mahdollisuuksia. Tämän analyysin pohjalta pyrimme sitten vuoden 2021 hallituksen ensimmäisessä kokouksessa mm. jakamaan yhdistyksen tehtävät kunkin hallituksen jäsenen voimavarojen mahdollistamassa laajuudessa.

Hallitus jäsenteli myös vuoden 2021 aikana tulevia tehtäviään vuosikellon avulla. Siitä pystymme hyvin näkemään ja määrittelemään, mitkä asiat tulee tehdä ja mikä on kuukausi, jolloin ne tehdään.

Vuonna 2021 maaliskuussa on tarkoitus saada painatettua Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n ”käyntikortti” eli lyhyt esite, jossa selviää mm. yhteystietomme. Ajatuksena on jakaa tätä käyntikorttia yhteistyökumppaneille ja kuntalaisille sekä päättäjille, jotta yhdistyksemme toiminta tulee näkyväksi. Idea tähän syntyi eräässä seurakunnan järjestämässä tilaisuudessa, jossa olin keväällä 2020 kertomassa yhdistyksemme toiminnasta. Siellä eräs osallistuja kysyi, onko minulla yhteystietoja painettuna johonkin. Ei ollut, joten oli aika päättää tehdä käyntikortti.

Kevätkokous tullaan pitämään 16.3.2021 klo 17.30 alkaen Kuopion Perheentalolla. Järjestämme myös mahdollisuuden osallistua kokouksen netin välityksellä. Laitamme myöhemmin kutsun ja esityslistan kokoukseen joko sähköisesti tai kirjeenä. Tieto onkin jo laitettu Kuopion yhdistyksen nettisivuille.

Kuopion Pelastakaa Lapset ry toivottaa sinulle jäsenemme oikein aurinkoista kevättä. Toivotaan, että voimme tavata tänä vuonna kasvotusten.

Kuopiossa 15.2.2021

Eeva Heinonen
puheenjohtaja
Kuopion Pelastakaa Lapset ry

 

ARVOMME OVAT:

VASTUULLISUUS, MÄÄRÄTIETOISUUS, KUMPPANUUS, LUOVUUS, TINKIMÄTTÖMYYS

 

Näin arvot näkyvät toiminnassamme:

Vastuullisuus: Otamme henkilökohtaisen vastuun voimavarojemme käytöstä ja tavoitteidemme saavuttamisessa. Olemme aina tilivelvollisia alueemme lapsille, tukijoillemme ja yhteistyökumppaneillemme.
Määrätietoisuus: Asetamme voimavarojemme mukaiset tavoitteet ja toimimme tavoitteidemme mukaisesti alueemme lasten hyvinvoinnin parantamiseksi.
Kumppanuus: Yhteistyössä kumppaneidemme kanssa pystymme vahvemmin parantamaan alueemme lasten elinoloja. Olemme haluttuja yhteistyökumppaneita ja haemme aktiivisesti uusia kumppanuuksia.
Luovuus: Kehitämme uusia toimintatapoja ja vaikuttamisen mahdollisuuksia lapsen edun ja hyvinvoinnin parantamiseksi alueellamme.
Tinkimättömyys: Toimimme aina lapsen edun ja hyvinvoinnin hyväksi. Olemme rehtejä, suoraselkäisiä ja totuuden puolesta puhujia.

Näin arvot näkyvät toiminnan kohteena olevien lasten, lapsiperheiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa:

Vastuullisuus: Toimiessamme lasten hyväksi olemme velvollisia toimimaan lasten edun mukaisesti. Olemme kaikissa toimissamme tilivelvollisia lapsille ja tukijoillemme. Otamme vastuun siitä, mitä olemme tehneet ja luvanneet tehdä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.
Määrätietoisuus: Toimimme tavoitteidemme mukaisesti parantaaksemme alueemme lasten hyvinvointia. Tuemme aktiivisesti lasten harrastustoimintaa ja toisen asteen oppimateriaalien hankintaa Eväitä Elämälle-ohjelman mukaisesti. Olemme aktiivisia yhteistyökumppaneita ja
vaikuttajia alueellamme.
Kumppanuus: Yhteistyössä kumppaneidemme kanssa toimimme tasaveroisina toimijoina. Arvostamme toistemme mielipiteitä ja kunnioitamme toisiamme. Olemme luotettavia ja haluttuja yhteistyökumppaneita alueellamme. Aktiivisella vaikuttamiselle ja yhteistyöllä pystymme parhaiten parantamaan lasten oloja ja saamaan aikaan lapsen edun ja hyvinvoinnin toteutumisen alueellamme.
Luovuus: Suhtaudumme myönteisesti, avoimesti ja mielenkiinnolla erilaisiin uusiin avauksiin, ideoihin ja ehdotuksiin, jotka mahdollistavat saavuttamaan kestäviä parannuksia alueemme lasten elämässä.
Tinkimättömyys: Toimimme aina alueemme lasten edun ja hyvinvoinnin hyväksi. Asetamme aina lapsen edun ja hyvinvoinnin toiminnassamme etusijalle. Olemme rehtejä, suoraselkäisiä ja totuuden puolesta puhujia. Emme arkaile puuttua alueellamme oleviin epäkohtiin, jotka koskevat lapsia ja lapsiperheitä. Toimimme sitkeästi epäkohtien poistamisen puolesta.

Näin arvot näkyvät yhteisön jäsenenä/luottamushenkilönä toimiessa:

Vastuullisuus: Luottamushenkilöinä olemme vastuussa omien voimavarojemme riittävyydestä. Emme ota vastaan tehtäviä, jotka ylittävät jaksamisemme. Teemme jokainen tunnollisesti ne tehtävät, jotka olemme ottaneet tehtäväksemme.
Määrätietoisuus: Toimimme jokainen niiden tavoitteiden puolesta, joita olemme yhdistyksemme toiminnalle yhteisesti asettaneet. Noudatamme yhteisesti sovittuja toimintatapoja.
Kumppanuus: Kunnioitamme toinen toistemme mielipiteitä ja annamme arvoa erilaisille ajatuksille sekä tavoille toimia yhteisten sopimusten mukaisesti. Tasapuolisella toimintojen jakamisella jaksamme jokainen paremmin. Olemme luotettavia ja haluttuja yhteistyökumppaneita meidän kanssa toimiville tahoille. Haluamme kantaa kortemme kekoon yhteisten tavoitteiden puolesta. Solmimme aktiivisesti uusia kumppanuuksia.
Luovuus: Olemme avoimia erilaisille ajatuksille, ideoille ja ehdotuksille. Kehitämme uudenlaisia toimintatapoja, jotta voimme paremmin parantaa alueemme lasten elinoloja. Käytämme hyödyksi toiminnassamme jäsentemme henkilökohtaisia tietoja, taitoja ja kykyjä. Osallistumme aktiivisesti meille tarjottuihin uusiin kehittämisideoihin ja -hankkeisiin.
Tinkimättömyys: Toimimme aina alueemme lasten edun ja hyvinvoinnin hyväksi. Asetamme aina lapsen edun ja hyvinvoinnin toiminnassamme etusijalle. Olemme rehtejä, suoraselkäisiä ja totuuden puolesta puhujia. Emme arkaile puuttua alueellamme oleviin epäkohtiin, jotka koskevat lapsia ja lapsiperheitä. Toimimme sitkeästi epäkohtien poistamisen puolesta

 

Mitä Kuopion Pelastakaa Lapset ry:lle kuuluu 6.5.2020?

Olemme eläneet jo kohta kaksi kuukautta aikaa, jollaista meidän sukupolvi ei ole aiemmin nähnyt. Meidät on yllättänyt vieras uhka, korona-virus. Olemme joutuneet lopettamaan yli 10 hengen tapaamiset ja suojaamaan erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ja yli 70-vuotiaita kanssaihmisiä.

Koska Kuopion Pelastakaa Lasten jäsenistä melkoisen suuri osa on yli 70-vuotiaita ja koska yli 10 hengen kokoontumiset oli kielletty, jouduimme tekemään hallituksessa päätöksen yhdistyksen kevätkokouksen 17.3.2020 perumisesta. Kevätkokous tullaan näillä näkymin järjestämään syyskokouksen yhteydessä.

Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n hallitus ei ole kuitenkaan ollut toimettomana. Olemme pitäneet hallituksen kokouksen huhtikuussa etäkokouksena. Kokous sujui näppärästi tietokoneen ääressä.

Samoin Ilona-verkoston kokoukset on pidetty etäkokouksina ja niihin on hallituksestamme osallistuneet Liisa Törn ja Eeva Heinonen.

Puheenjohtaja Eeva Heinosen kalenteri tyhjeni kerralla kevään osalta. Tarkoituksena oli osallistua useisiin erilaisiin lasten asioita käsitteleviin seminaareihin ja kokouksin, jotka useimmat peruttiin.

Samoin puheenjohtajan sopimat informaatiotilaisuudet Kuopion seurakuntien kehoissa käyville ihmisille peruuntuivat. Puheenjohtaja ehti käydä kertomassa Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n ja Pelastakaa Lasten toiminnasta kahdessa Alavan seurakunnan alueella olevassa kerhossa. Neljä kerhokäyntiä peruuntui korona-viruksen vuoksi. Informaation lisääminen toiminnastamme myös neuvoloille oli yksi tavoite keväälle 2020, mutta se siirtynee parempaan ajankohtaan.

Kuopion Pelastakaa Lapset ry on avustanut kuopiolaisia vähävaraisia, poikkeusolojen vuoksi hätään joutuneita lapsiperheitä ruokalahjakorttien muodossa. Olemme jakaneet Kuopion seurakuntien diakoniatyön kautta tällä hetkellä 195 kappaletta 70 euron lahjakorttia. Valtakunnallinen Pelastakaa Lapset ry on käynnistänyt keräyksen, jonka avulla on saatu rahaa ruokalahjakorttien hankintaan. Ruokalahjakorttien hankintaa varten olemme saaneet rahallista tukea valtakunnalliselta Pelastakaa Lapsilta. Sen lisäksi olemme laittaneet korttien hankintaan yhdistyksen rahaa.

Korona-viruksen vuoksi kaikki Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n vapaaehtoisten järjestämät myyjäiset on peruttu tältä keväältä. Myöskään Rukkasryhmä ei ole voinut kokoontua kevään aikana kuin alkuvuodesta. Tänä kesänä emme tule myöskään järjestämään perinteistä kesäteatteriretkeä, koska kesäteatterit eivät mitä ilmeisimmin esiinny kesällä 2020.

Kuopion Pelastakaa Laspet ry:n hallitus oli kutsuttu 6.6.2020 tutustumaan Imatran seudun yhdistykseen, mutta myös se on jouduttu perumaan ja siirtämään mahdollisesti syksyyn 2020.

Pelastakaa Lasten liittovaltuuston kokous toukokuulta 2020 on peruttu ja se pidetään liittovaltuuston syyskokouksen yhteydessä 25.9.2020.

Toivotan kaikille jäsenillemme jaksamista näissä poikkeusoloissa. Suomalaiset ovat selvinneet monesta vaikeasta asiasta vuosikymmenten varrella, selviämme myös tästä. Toivotan kaikille teille aurinkoisia kevät- ja kesäpäiviä edesmenneen presidenttimme Mauno Koiviston sanoin:” Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”.

Eeva Heinonen
puheenjohtaja
Kuopion Pelastakaa Lapset ry

LIITTOHALLITUKSEN KOKOUS 10.12.2019

Tämä liittohallituksen kokous oli viimeinen kaksi vuotta kokoontuneelle hallitukselle. Vanhoista hallituksen jäsenistä jatkavat seuraavaat:
Juhani Pekkala, puheenjohtaja
Marja Aarnipuro ( Helsinki)
Julia Korkman ( Helsinki)
Antero Lindvall ( Pohjois-Suomen alueen edustaja, Oulu)
Petri Matero ( Helsinki)
Merja Pulliainen ( Mikkeli)
Aino Ritala-Koskinen ( Tampere)
Katja Miettinen ( henkilöstön edustaja, Jyväskylä)

Hallituksesta eovuoroisena oli Eeva Heinonen. Jukka Kurttila ei ollut mahdollisuudessa jatkaa. Eeva Heinosen tilalla aloittaa Riitta Mecklin ( Keski-Suomen edustaja, Jyväskylä) ja Jukka Kurttilan tilalle Pauli Waroma ( Helsinki).
Pelastakaa Lasten liittohallitukseen valittiin syksyn liittovaltuustossa ensimmäisen kerran nuorisojäsen Emma Saaristola, Espoosta. Emma Saaristola aloittaa myös vuoden 2020 alussa liittohallituksessa puhe- ja läsnäolo-oikeudella.

Pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta kertoi, että Pelastakaa Lapset on aloittanut rakenteensa uudelleen miettimisen. Vapaaehtoisten toimintaa pyritään tukemaan entistä enemmän ja jäsenhankintaa tehostetaan. Lahjoittajien kanssa solmitaan hyvä yhteistyö. Vapaehtoiset, lahjoittaja ja jäsenet kokonaisuutta pyritään kehittämään.

Lastensuojelun keskusliitto ja Pelastakaa lapset ovat järjestämässä tapahtuman eduskuntaan teemalla ” Minä saan olla minä, sinä saat olla sinä”.

Hämeenlinnassa järjestetään kevään aikana Lapsen ääni-foorumi Lahjaksi tulevaisuus-kampanjan yhteydessä.

Kokouksen kuluessa käytiin läpi toimintakohtainen tulos- ja toimintaraportti ajalle 1.1.2019-30.9.2019

Käytiin läpi liittohallituksen itsearviointikysely. Useat hallituksen jäsenet toivoivat enemmän käsittely- ja keskusteluaikaa hallituksen kokouksiin. Samoin toivottiin esityslistojen liitteenä olevien asiapapereiden saamista nykyistä aiemmin tutustuttavaksi.
Hallituksen puheenjohtaja Pekkala ehdotti, että osa liittohallituksen kokouksista kestäisivät esim. kolme tuntia tai sitten pidettäisiin joku kokous puolipäiväisenä. Työelämässä olevilla hallituksen jäsenillä on hankalaa järjestää aikaa hallituksen kokouksille, joten sen vuoksi kaikki kokoukset eivät voi olla kahta tuntia pidempiä.

Seuraava hallituksen kokous on tammikuussa 2020 uudessa kokoonpanossaan.

Eeva Heinonen
puheenjohtaja
Kuopion Pelastakaa Lapset ry

Liittohallituksen kokous  22.10.2019 Helsingissä, Tiukulassa

Ennen kokouksen alkua saimme kuulla katsauksen Pelastakaa Lasten palvelutoiminnan tukiperhetyöstä.

Kaisa Tervonen-Arnkil kertoi, että Pelastakaa Lapsilla on 1151 tukiperhesuhdetta, joista uusia vuonna 2019 tulleita on 193.

1226 lasta odottaa tukiperhettä. Kunnat ostavat lapsille palvelua. Lapset ovat kunnan lastensuojelun asiakkaita.

Tukiperheissä käy vuosittain yli tuhat lasta, suurin osa on 3-12-vuotiaita.

Ehkäisevästä lomakoti- ja tukiperhetoiminnasta kertoi Hanna Tulensalo.

Tukiperheitä on 796 ja niistä uusia 148. Perheissä käyvät lapset eivät ole asiakkaana kunnan lastensuojelussa, kuten pavelutoiminnan tukiperheissä käyvät lapset. Tähän toimintaan saadaan rahoitusta STEALTA.

Pelastakaa Lasten sosiaalityöntekijä toimii koko perheen sosiaalityöntekijänä.

Tätä tukiperhetoimintaa perheet hakevat itse.

Näissä perheissä on tänä vuonna käynyt 316 lasta, joista uusia on ollut 61 lasta.

Pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta kertoi tilannekatsauksessa liittovaltuuston kokouksen päätöksistä.

Liittohallitukseen vuodeksi 2020-2021 vaihtuu kaksi jäsentä alueyhdistysten edustaja tulee Itä-Suomen sijasta Keski-Suomesta Jyväskylästä Riitta Mecklin. Jukka Kurttila jättää paikkansa liittohallituksessa ja hänen tilalleen tulee Pihlajalinnasta Pauli Varoma.

Talouspäällikkö Eija Herttuainen kertoi, että tuottojen kasvu tulee olemaan vuosina 2017-2022 arviolta 4-15%. Keskimääräisellä kasvuvauhdilla saavutetaan 50 Me vuoden 2024 alussa. Kaikilla osa-alueilla on ollut kasvua. Kotimaan ohjelman kasvuvauhti on ollut tasaista.

Päätettiin, että erityislastenkoti Kaislan uuden toimitilan rakentamisesta luovutaan, koska lastenkodille on löydetty sopivat tilat Kauniaisista. Toimitilat on vuokrattu vuoteen 2021 saakka ja sopimukseen sisältyy kaksi optiovuotta.

Hanna Markkula-Kivisilta vahvisti, että Pelastakaa Lasten strategian etenemistä seurataan vuosina 2020-2022.Kullakin neljällä strategian teemalla tulee olemaan oma temaattinen ohjelmaryhmä, joka seuraa strategian toteutumista.

Päätettiin, että hallituksen jäsenille lähetetään marraskuun aikana hallituksen itsearviointikysely.  Tulokset käydään läpi joulukuun kokouksessa. Allerkijoittanut on vastannut kyselyyn ja toivonut hallitustyöskentelyyn enemmän kokousaikaa, jotta ehdittäisiin keskustella Pelastakaa Lapsille merkittävistä ja tärkeistä asioista. Hallitustyöskentely on mielestäni kärsinyt liian lyhyista kokousajoista. Kiireen tunne on ollut kaikissa kokouksissa.

Seuraava ja vuoden viimeinen liittohallituksen kokous on 10.12.2019 Helsingissä.

Se on Kuopion yhdistyksen puheenjohtajan viimeinen kokous hallituksessa. Alueyhdistyksen edustajan toimikausi on kaksi vuotta, kun se muilla on enintään 4x2vuotta. Mielestäni tämä epäkohta vaatisi korjaamista. Alueyhdistyksista pitäisi hallitukseen saada enemmän kuin kaksi edustajaa. Alueyhdistyksen edustajat vuorottelevat eri aluetoimistojen piirijaon mukaan. Ensi vuonna edustajat ovat Pohjois-Suomesta ja Keski-Suomesta.

 

Eeva Heinonen, puheenjohtaja, Kuopion Pelastakaa Lapset ry

 

LIITTOHALLITUKSEN KOKOUS 3.9.2019

Pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta otti tilannekatsauksessaan esille Veikkauksen ympärillä käytävän keskustelun. Hän kertoi, että Veikkaus on tehnyt paljon pelihaittojen ehkäisyssä ( pelirajat, estot, apupuhelin Peluri).Veikkauksella on Suomessa rahapelien suhteen monopoli, joka on suomalaisen yhteiskunnan etu enemmän kuin haitta.

Veikkaus on ainut rahapelien omistaja Suomessa, joka saa markkinoida. Tästä onkin syntynyt kahtalaista ajattelua. Muualla maailmassa mainonta on räjähtänyt, koska kuka tahansa voi mainostaa. Jos monopolia ei olisi, kuka tahansa voisi Suomessakin mainostaa rahapelejä ja pelaaminen lisääntyisi ja tuotot menisivät muualle kuin Suomeen. Tällä hetkellä Veikkaus maksaa valtiolle tuotoistaan 70%.

Jatkossa Veikkaus tulee kiristämään mainontaansa ja vähentää pelipaikkojaan. Ristiriita onkin siinä, mistä pelipaikkoja vähennetään. Monille kaupoille peliautomaatit ovat iso tuloerä. Kauppa ansaitsee vuosittain peliautomaateilla 50 miljoonaa euroa.

Talousjohtaja esitteli investointisuunnitelmaa vuodelle 2020. Yhtenä investoinnin kohteena tulee olemaan sosiaalihuollon tietojärjestelmä, johon Pelastakaa Lapset tulee siirtymään.  Se tulee maksamaan arviolta 108.000 euroa.

Hallitus kävi läpi  ja hyväksyi vuoden 2020 toimintasuunnitelman, joka tullaan esittämään liittovaltuustolle liittovaltuuston kokousessa 27.9.2019. Alla muutamia poimintoja toimintasuunnitelmasta.

Oli miellyttävää huomata, että useassa kohden toimintasuunnitelmaa tuodaan esille lapsivaikutusten arvioinnin saaminen käytäntöön. Tarkoitus on koota yhteen ja mallintaa erilaisia lasten kuulemisen tapoja osana lapsivaikutusten arviointia ja tarkoitus on markkinoida sitä valtakunnallisesti. Lapsivaikutusten arvioinnin toteutumista seurataan osana lapsistrategian laatimista tämän hallituskauden aikana. Vaikutetaan lapsistrategian toteutumiseen ja lapsivaikutusten arvioinnin ottamiseksi osaksi kaikkea julkista toimintaa

Pelastakaa Lapset tulee kouluttamaan ja vahvistamaan ammattilaisten tietoa lapsiin kohdistuvasta väkivalllasta ja sen ehkäisystä.

Paikallisyhdistysten tiedon hyödyntämistä vaikuttamistyössä ja viestinnässä vahvistetaan. Työntekijöiden ja vapaaehtoisten lapsen oikeuksien osaamista vahvistetaan jatkossa.

Pelastakaa Lapset aloittaa lasten osallisuuteen ja kohtaamiseen liittyvän oppaan kirjoittamisen. Lisäksi ammattilaisille järjestetään koulutusta.

Pelastakaa Lapset tulee laatimaan lapsinäkökulmaista materiaalia sekä koulutusta lapsille taärkeistä asioista vapaehtoisille, paikallisyhdistyksille ja lasten läheisille.

Liiton jäsenyhdistysten jäsenmaksut säilyvät vuonna 2020 ennallaan.

Seuraava hallituksen kokous on 22.10.2019 Helsingissä , Tiukula-talossa.

 

Eeva Heinonen, Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtaja, liittohallituksen ja -valtuuston jäsen

Pelastakaa Lapset RY:n liittokokouspäivät Helsingissä 18.-19.5.2019

Pelastakaa Lasten sääntöjen mukaan liittokokous on pidettävä joka kolmas vuosi viimeistään toukokuussa. Liittokokouksessa ovat äänioikeutettuja liiton jäsenyhdistykset. Äänimäärä perustuu yhdistyksen jäsenmaksun suorittaneiden jäsenten määrään edellisen vuoden viimeinen päivä.

Yhdistys saa yhden edustajan kutakin alkavaa 200 jäsentä kohden. Jäsenyhdistykset valitsevat omassa kevätkokouksessaan varsinaisen kokousedustajan/-t ja varaedustajan/-t. Varsinaisella edustajalla, tai hänen estyneenä olleessaan varaedustajalla, on kokouksessa äänioikeus. Yhdistys voi lähettää liittokokoukseen muitakin jäseniään. Heillä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.

Kuopion Pelastakaa Lapset ry valitsi keväkokouksessa varsinaiseksi edustajaksi liittokokoukseen hallituksen jäsenen Maija Huttusen ja varajäseneksi hallituksen varajäsenen Kaija Junnilaisen.

Pirkko Kuusela liittovaltuuston jäsenenä ja Eeva Heinonen liittohallituksen jäsenenä osallistuvat myös liittokokoukseen.

18.5.2019

Kokouspäivän avasi Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta. Hän kertoi, että Pelastakaa Lapset on auttanut vuonna 2018 Suomessa 30 000 lasta. Eväitä Elämälle ohjelma on auttanut lapsia 500 000 eurolla. Tästä summasta puolet on ollut jäsenyhdistysten keräämiä varoja.

Tulevaisuudessa

*meidän tulee miettiä, kuinka monta yhdistystä Pelastakaa Lapsilla on. Onko syytä lopettaa sellaisia yhdistyksiä, joilla ei ole ollut toimintaa vuosiin? Onko syytä yhdistää lähekkäin olevia, ei niin kovin aktiivisia yhdistyksiä?

*Toinen mietittävä asia on se, miten liittovaltuuston vaali ja strategian hyväksyminen suoritetaan. Tässä liittokokouksessa oli edustettuina vain reilusti alle puolet jäsenyhdistyksistä.

* Alueyhdistyksille tullaan tekemään tiedustelu toimivuudesta, vaikuttamisesta ja osallistumisesta liittokokoukseen ja liittovaltuustoon.

Kokouspäivän aikana kuulimme kansalaistoiminnan asiantuntijan Tapani Tulkin erinomaisen esityksen aiheesta ” Muuttuva vapaaehtoistyö”.

Hänen esityksessään pääpaino oli vapaaehtoisten rekrytointi ja kiinnipitäminen. Tapani Tulkki korosti sitä, että tärkein keino saada uusia jäseniä on aktiivisesti pyytää heitä. Jäseniä saadakseen yhdistysten tulisi lähestyä kysymyksin ” Haluatko auttaa?” ja ”Mitä haluat tehdä?” Pyytäjällä pitää olla kirkkaana mielessä yhdistyksen toiminnan periaatteet.

Jäsenhankintaa Tapani Tulkki kuvasi mielestäni erinomaisella lauseella: ”Kalakoukkuun ei pidä laittaa sitä, mitä itse haluaa, vaan sitä, mistä kala pitää”.

Iltapäivällä kävimme läpi Pelastakaa Lasten Strategiaa vuosille 2020-2022. Päivi Korolaisen kanssa nostimme esille strategiasta kohdan ”Palvelutoiminta vahvistuu”.

Esitimme kysymyksen, miten Suomessa syrjäseutujen asema otetaan huomioon? Syrjäseuduilla tarkoitimme Itä-Suomea, Kainuuta ja Lappia. Miten Suomen eri alueiden erilaisuus huomioon otetaan?

Kun uusia palveluja kehitetään, tulee ottaa huomioon se, kyetäänkö nykyisiäkään palveluja ylläpitämään. Köyhät kunnat ovat vähentäneet ulkoisten palvelujen ostamista. Kunnat koettavat selvitytyä omin voimavaroin.

Toivomus olikin, että Pelastakaa Lapset ”pitäisi ääntä” siitä, että kuntien lastensuojelupalvelut saataisiin ajan tasalle.

Pelastakaa Lasten palvelutoiminnan kehittämisessä tuleekin erityisesti miettiä, miten se tehdään syrjäseuduilla.

Strategiassa kyllä löytyy kohta ” Kaikkien lasten oikeus kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin toteutuu yhdenvertaisesti , eriarvoisuus vähenee”. Siellä yhtenä kohderyhmänä mainitaan syrjäseudulla olevat lapset.

Korostimme strategian kohtaa: ”Kohdistetaan kasvavat resurssit kaikkein haavoittavimmassa asemassa oleviin lapsiin”

Iltapäivällä kävimme myös keskustelua jäsenyhdistysten kesken. Savo-Karjalan yhdistyksistä olivat paikalla Iisalmi, Imatra, Joensuu, Joutseno, Kesälahti, Kitee, Kuopio ja Parikkala. Päätimme keskuudestamme valita ehdokkaat, joita esitämme liittovaltuustoon 19.5.2019 kokouksessa.

Joensuun yhdistys ehdotti liittovaltuustoon ehdokkaaksi polvijärveläistä Hanna Pitkästä ja me kuopiolaiset hänen varajäsenekseen kuopiolaista Ella Värriä.

Kuopion yhdistys ehdotti varsinaiseksi jäseneksi kuopiolaista Eeva Heinosta ja hänen varajäsenekseen iisalmelaista Päivi Korolaista.

Imatran seutu ehdotti varsinaiseksi jäseneksi parikkalaista Tarja Miikkiä ja hänen varajäsenekseen kiteeläistä Tarja Hurskaista.

Joutsenon yhdistys esitti varsinaiseksi jäseneksi joutsenolaista Aune Seleniusta ja varaksi imatralaista Anna Lankista.

Päivän aherruksen jälkeen meille tarjottiin illalla erittäin maittava illallinen ja sen jälkeen hieno dragshow. Saimme kuunnella useiden eri artistien , kuten Paula Koivuniemi, Katri Helena, Jenni Vartiainen, Kaija Koo, Fredi Mercury, Antti Tuisku jne esityksiä.

19.5.2019

Vuorossa oli varsinainen päätösten päivä, jonne en ikävä kyllä itse päässyt mukaan. Kovan jalkakrampin seurauksena kaaduin yöllä hotellihuoneen lattialle ja mursin lonkkani. Kokouspäivän aamun vietin Helsingin Haartmanin sairaalassa ja loppupäivän ambulanssilla matkalla kohti Kuopion Yliopistollista sairaalaan leikkaukseen.

Liittokokouksessa hyväksyttiin Liiton strategia vuosille 2020-2022. Samoin valittiin uusia liittovaltuusto. Kuopiosta varsinaisena jäsenenä liittovaltuustossa on seuraava kolmivuotiskauden Eeva Heinonen ja Eevan varajäsenenä on Iisalmesta entinen liittovaltuuston puheenjohtaja Päivi Korolainen. Kuopiosta Ella Värri valittiin varajäsenksi polvijärveläiselle Hanna Pitkäselle. Kuopio sai vielä yhden ylimääräisen varajäsenen paikan, johon valittiin Kaija Junnilainen. Meillä on siis todella vahva edustus liittovaltuustossa.

Liittokokous antoi myös julkilausuman lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi. Julkilausuma alla:

Pelastakaa Lasten liittokokouksen kannanotto: Tulevan hallituksen sitouduttava lapsiperheköyhyyden vähentämiseen

19.05.2019

Tänä viikonloppuna Helsingissä kokoontuva Pelastakaa Lasten liittokokous vaatii, että köyhyydessä elävien lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja toimeentulon edistämisen tulee olla seuraavan hallituskauden tärkein tehtävä.

Viime hallituskaudella tehdyt leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat horjuttaneet erityisesti pienituloisten lapsiperheiden taloutta ja heikentäneet lasten hyvinvointia entisestään. Näin ei voi jatkua.

Vähävaraisuus aiheuttaa lapsille osattomuuden kokemuksia, altistaa kiusaamiselle, hankaloittaa oppimista, vapaa-ajan viettoa ja rajoittaa tulevaisuuden vaihtoehtoja. Köyhillä lapsiperheillä on vähemmän voimavaroja elää täysipainoisesti arjessaan.

Suomi menestyy parhaiten silloin, kun sitoudumme huolehtimaan lapsista. Hyvinvointia syntyy, kun edistämme lapsiperheiden toimeentulomahdollisuuksia. Näin myös korjaavien palveluiden tarve vähenee.

Köyhyydessä ja köyhyysriskissä elävät Suomessa monilapsiset, maahanmuuttajataustaiset ja monimuotoiset sekä yksinhuoltaja- ja pikkulapsiperheet. Erityisesti varhaisessa lapsuudessa koetulla köyhyydellä on kauaskantoiset vaikutukset lasten tulevaisuuteen.

Vaadimme, että hallitus huolehtii kattavasti ja kestävästi peruspalveluista. Lapsille kuuluu myös yhdenvertainen opetus kaikilla oppiasteilla. Eriarvoistumiskehitys on saatava katkeamaan. Tulevan hallituksen on puututtava kaikin tavoin siihen, ettei köyhyys periydy.

Suomella on myös velvollisuus kantaa oma vastuunsa maailman lapsista. Hallituksen on laadittava aikataulu ja sitouduttava lisäämään kehitysrahoitusta niin, että kansainvälinen sitoumus 0,7 %:n määrärahataso bruttokansantulosta voidaan realistisesti saavuttaa kahden vaalikauden aikana.

Pelastakaa Lasten liittokokous vaatii järjestön hallitusohjelmatavoitteiden mukaisesti

 • perumaan lapsiperheiden etuuksiin tehdyt indeksijäädytykset.
 • helpottamaan yksinhuoltajien toimeentulovaikeuksia lapsilisän yksinhuoltajakorotuksella ja elatustuen nostolla.
 • päättämään toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta
 • palauttamaan subjektiivinen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen
 • takaamaan, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus yhteen maksuttomaan harrastukseen paikkakunnasta riippumatta
 • nostamaan merkittävästi kehitysrahoitusta ja sitoutumaan aikatauluun, jolla kehitysrahoitus nousee 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2030 mennessä

Kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö täyttää tänään 100 vuotta. Juhlavuotena käynnistettävää Loppu sodalle lapsia vastaan –kampanjaa tukien Pelastakaa Lasten liittokokous vaatii, että Suomen tulevan hallituksen tulee kantaa vastuunsa ja nostaa lasten suojelu konflikteissa vahvemmin ulkopolitiikan asialistalle. Suomella on myös tilaisuus edistää konflikteista kärsivien lasten oikeuksia kesäkuussa käynnistyvän EU:n puheenjohtajakauden myötä.

Eeva Heinonen, puheenjohtaja, Kuopion Pelastakaa Lapset ry

 

Kuulumisia liittohallituksen kokouksesta 7.5.2019

Liittohallitus oli pyytänyt kokoukseen esittelyä Pelastakaa Lasten kotimaan ohjelman tiimoilta. Saimme kuulla esityksen kotimaan ohjelmaan liittyvänä netti yhteistyöstä Netari-ja Netti-vihje areenoilla.

Pelastakaa Lapset tekee yhteistyötä 47 maan kanssa lapsien hyväksikäyttöön liittyvien nettikuvien tiimoilta. Kuvamateriaalin määrä on lisääntynyt valtavasti. Kuvista 80% on tytöistä ja 20% pojista. Yhteistyötä on tehty kaikkien suurten nettiyhtiöiden mm. Facebookin kanssa ja Interpolin kanssa, jotta lapsipornokuvien lähettäjät saataisiin vastuuseen ja kuvat poistettua netistä.

Pelastakaa Lapset kouluttaa ammattilaisia nettivihjetoimintaan. Koulutettavana on 800 kasvatustieteen opiskelijaa.

Lasten ja nuorten digitaalinen hyvinvointi on Pelastakaa Lapsille tärkeää. Verkkonuorisotalo Netari palvelee 20 000 kävijää viikossa.

Kansainvälinen Pelastakaa Lapset täyttää 100 vuotta tänä vuonna. Helsingissä on 100-vuotisjuhlat 16.5.2019. Vuonna 1919 Englantyne Jebb ja hänen sisarensa Dorothy Buxton perustivat Save the Fundin toisen maailmansodan jälkeen nälänhädästä kärsiviä lapsia varten.

Tällä hetkellä 420 miljoona lasta, eli joka viides lapsi elää konfliktien keskellä.

Pelastakaa Lasten teemana kolme seuraavaa vuotta onkin ”Loppu sodalle lapsia vastaan”. Pelastakaa Lapset tekee asian tiimoilta jatkuvaa mediatyötä ja reagoi akuutteihin konflikteihin.

Pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta esitti tilannekatsauksessaan seuraavaa:

Eduskuntavaalien jälkeenkin puolueisiin on oltu yhteydessä edelleen eduskuntavaaliohjelman tiimoilta. Hallitusohjelmaan pyritään vaikuttamaan niin, että siinä otetaan huomioon Pelastakaa Lasten tärkeäksi nostamia asioita.

Pelastakaa Lasten liittokokous pidetään Helsingissä 18.-19.5.2019. Virallisia edustajia kokoukseen on ilmoittautunut vain 31 79:stä jäsenyhdistyksestä. Jokaisella yhdistyksellä on oikeus lähettää yksi virallinen edustaja kokoukseen. Pohdittavaksi  tulevaisuudessa tuleekin, miten liittovaltuusto valitaan, jos liittokokous ei vedä edustajia.

Pelastakaa Lasten talousjohtaja on vaihtunut ja paikka on haettavana. Asia tulee hallituksen kokoukseen 18.6. päätettäväksi. Uusi talousjohtaja aloittaa 1.8.2019. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa Eija Herttuainen.

Johdon sihteeri Aija Pippuri jää äitiyslomalle toukokuun lopulla ja häntä tulee sijaistamaan Ulrika Busk-Nielsen.

Seuraava hallituksen kokous on 18.6.2019.

Eeva Heinonen, puheenjohtaja, Kuopion Pelastakaa Lapset ry

 

Kuulumisia Liittohallituksen kokouksesta 28.3.2019

Pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta käsitteli pääsihteerin tilannekatsauksessa mm. seuraavia asioita:

* Eduskuntavaalivaikuttaminen on jatkunut eri puolueisiin aktiivisesti.

* Jemeniä on avustettu neljä vuotta ja annettu avustus on ollut 500 000 euroa.

* Vetoomukseen ”Sota lapsia vastaan on lopetettava” on saatu 10 000 allekirjoitusta.

* Lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta/ vaikuttaminen sen lopettamiseksi on ollut liiton toimesta vahvasti esillä.

* 16.5.2019 vietetään Pelastakaa Lasten- Save the Children 100-vuotisjuhlaa. Yhteistyökumppaneille ja pitkäaikaislahjoittajille järjestetään tilaisuus, jossa luennoi uusi lapsiasiavltuutettu Elina Pekkarinen.

Käytiin läpi vuoden 2018 tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018.

* Suurimmat menoerät olivat Tiukulan remontti, joka maksoi n. 700 000 euroa.

* Talous on ylijäämäinen 775 000 euroa.

* Testamenttilahjoituksia Pelastakaa Lapset sai 2.4 miljoonaa euroa.

* Varainhankinnassa ylitettiin 10 miljoonan euron raja.

* Yrityslahjoituksia saatiin lähes kaksi miljoonaa. Suurin yhteistyökumppani on ollut Nokia

Henkilöstötilanne vuodelta 2018

* Henkilöstöä on vuonna 2018 ollut 270 henkilöä, jossa mukana ovat ns. lepäävät työsuhteet.

* Vakituista on henkilöstöstä 75 % ja määräaikaisia 25 %.

* Henkilöstöstä suurin osa eli 32% on 30-39 vuotiaita, 27% 40-49 vuotiaita ja 25% 50-59 vuotiaita.

* Koulutukseltaan henkilöstöstä 44% on ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanutta ja 37% alemman korkeakoulututkinnon suorittanutta.

* Erityistä huolta herätti henkilöstön lähtövaihtuvuus. Sosiaalialalla vaihtuvuus on 28% ja sitä pidetään korkeana. Ideaali olisi 10%. PELASTAKAA LAPSILLA se on 42.2% eli erittäin suuri. Suuruutta selittää se, että työssä on paljon määräaikaisia. Vakinaisten lähtövaihtuvuus on 17.4%, joka on kasvanut edellisistä vuosista.

64% henkilöstöstä ilmoitti eronsa syyksi ”uralla eteneminen tai muutoksen tarve”, 10% ilmoitti syynä olevan ”koettu ristiriita”. Tästä johtoryhmä teke selvityksen.

15.4.2019 tehdään uusi henkilöstötutkimus. Edellinen henkilöstötutkimus sisälsi paljon korjattavia asioita, joista yksi oli tiedonkulku. Sen tulisi olla uudessa tutkimuksessa parantunut, koska hallitukselle niin luvattiin.

Toimintastrategia 2020-2022

Hallitus käsitteli toimintastrategiaa viime kokouksessa perinpohjaisesti. Nyt oli tehty pieniä muutoksia ja strategiaa käytiin uudelleen läpi.

Pohjana Suomen Pelastakaa Lasten toimintastrategialle on kansainvälisen Save the Chldrenin strategia. Hallitus päätti esittää strategian liittokokouksen 18.-19.5.2019 hyväksyttäväksi.

Arvomme ovat: vastuullisuus, määrätietoisuus, kumppanuus, luovuus ja tinkimättömyys.

Syksyllä 2019 tullaan miettimään, miten strategian seuranta suoritetaan vuodesta 2020 eteenpäin.

Seuraava liittohallituksen kokous on 7.5.2019 klo 14.

Eeva Heinonen, puheenjohtaja, Kuopion Pelastakaa Lapset ry

 

Kuulumisia Pelastakaa Lasten liittohallituksen kokouksesta 31.1.2019

Liittohallituksen kokouksessa tärkeimpänä asiana oli toimintastrategia vuosille 2020-2022. Suomen Pelastakaa Lasten strategia pohjaa kansainvälisen strategiaan.

Pelastakaa Lasten globaalivisio 2030 määrittelee sen, mitä tullaan tekemään. Alueiksi on määritelty

 • Eloonjääminen – yksikään alle 5 v lapsi ei kuole syihin, jotka ovat ehkäistävissä.
 • Oppiminen – kaikki lapset oppivat laadukkaassa perusopetuksessa.
 • Suojeleminen – lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ei hyväksytä.

Keskitymme työssämme kaikkein haavoittavimmassa asemassa oleviin lapsiin. Työskentelemme kaikkien lasten oikeuksien toteutumiseksi, mutta asetamme kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat lapset etusijalle ja vaikutamme, että muut tekevät samoin. Onnistumista arvioidaan sillä, miten nämä lapset kyetään saavuttamaan.

Pelastakaa lasten globaalit läpimurtotavoitteet vuosille 2019-2021

Eloonjääminen

 • Lasten eloonjäämisen kannalta välttämättömien ja laadukkaiden palveluiden piiriin kuuluvien lasten ja lapsiperheiden määrää nostetaan.
 • Painopisteinä ovat lasten keuhkokuumeen vähentäminen, lasten terveys ja ravitsemus sekä nuorten seksuaalikasvatus ja lisääntymisterveys.

Oppiminen

 • laadukkaan, inklusiivisen, turvallisen ja tasa-arvoisen perusopetuksen parissa olevien lasten määrää kasvatetaan
 • lasten hyvinvointi koulussa lisääntyy ja luku- ja laskutaito paranee

Suojeleminen

 • Vastuullisuutta lisätään
 • ehkäisemme ja vähennämme lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja sen seurauksia kodeissa, koulussa ja yhteiskunnassa sekä erityisesti konfliktitilanteissa ajamalla muutosta normeihin, asenteisiin ja käyttäytymismalleihin.

Pelastakaa Lapset ohjelmastrategia 2020-2022 sisältää seuraavia elementtejä

Eloonjääminen

prioriteetit:

 • terveys ja ravitsemus
 • lapsiköyhyys
 • opetus
 • lastensuojelu
 • lapsen oikeudet ja hyvä hallinto

Tavoitteet:

 • Lapset ja nuoret saavat oikea-aikaisesti tarvitsemiaan palveluja (lapsistrategia ja lapsibudjetointi saatava aikaiseksi)
 • lasten oikeus osallisuuteen toteutuu ( rakenteita, joissa mahdollisuus osallisuuteen, ymmärryksen ja osaamisen lisäämistä lapsen osallisuudesta on edistetty.
 • lapsiin kohdistuva väkivalta, pahoinpitely, laiminlyönti ja hyväksikäyttö on vähentynyt kaikissa toimintaympäristöissä ( käytössä malleja, joiden avulla saadaan vähennettyä lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa, väkivaltaa sosiaalisessa mediassa ja arkiympäristössä, kiusaamista; lapsen kokeman väkivallan näkyväksi saattaminen ja siihen on pystytty vastaamaan)
 • kaikkien lasten oikeus kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin toteutuu yhdenvertaisesti ja eriarvoisuus vähenee. (yhtäläinen mahdollisuus toisen asteen koulutukseen on Suomessa toteutunut, toimintamallit ja rakenteet, jotka tukevat kaikista köyhimpien lasten hyvinvoinnin lisääntymistä, perheiden moniongelmaisuuden vaikutukset lasten arkeen on saatu näkyväksi ja on löydetty ratkaisuja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Kansalaisyhteiskunnan ja yritysten kyky edistää lapsen oikeuksien toteutumista on edistynyt)

”Kaikki sodat ovat lapsia vastaan”

Kansainvälinen Pelastakaa Lapset järjestö täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Vuonna 1919 englantilainen Eglantyne Jebb muutti historian kulkua julistamalla, että kaikilla lapsilla on oikeuksia. Tämä vallankumouksellinen ajatus tuli YK:n lapsenoikeuksien perustaksi ja ohjasi maapallon laajuista liikettä tekemään maailmasta paremman paikan lapsille.

Vuosisadan ajan Pelastakaa Lapset on auttanut pelastamaan laajasti lapsia kuolemalta. Siitä huolimatta maailmassa miljoonia lapsia kuolee sairauksiin ja nälkään, on vailla koulutusta ja kokee väkivaltaa.

Pelastakaa lapset jatkaa työtään lapsikuolleisuuden vähentämiseksi, aliravittujen auttamiseksi, koulutuksen varmistamiseksi kaikille maailman lapsille, suojelemalla lapsia konflikteissa ja vaikuttamalla siihen, etteivät lapset altistu väkivallalle.

Seuraava liittohallituksen kokous on torstaina 28.3.2019 Helsingissä Tiukulassa.

 

Eeva Heinonen, puheenjohtaja Kuopion Pelastakaa Lapset ry